понедельник, 13 августа 2012 г.

Інвестиції в бібліотеки – інвестиції в майбутнє


Починаючи з 2011 року 5 бібліотек нашого району активно працюють в проекті «Бібліоміст» у рамках ініціативи «Глобальні бібліотеки» Фонду Білла і Мелінди Гейтс.
Метою програми є сприяння розвитку сучасної системи публічних бібліотек в Україні. Програма співпрацює з центральними і місцевими органами влади по всій території України, щоб допомогти бібліотекам ефективніше служити потребам громад через навчання та використання сучасних технологій.
До 2014 року 1600 публічних бібліотек в Україні будуть обладнані сучасною комп’ютерною технікою на суму 25 млн. дол. США та одержать програмне забезпечення на суму близько 9 млн. дол. США.
Лише для бібліотек нашого району в 2011 р. було придбано 15 комплектів комп’ютерного обладнання вартістю 72 тис. грн.
Минає майже рік з часу відкриття Інтернет-центрів в бібліотеках району. Ми бачимо позитивні результати нашої співпраці із програмою «Бібліоміст», є перші успіхи. Збільшилась кількість користувачів наших книгозбірень, значно зросло число їх відвідувань. Бібліотекарі використовують  Інтернет не лише для інформаційного забезпечення своїх користувачів, але й для проведення різноманітних заходів. Вперше в бібліотеках став використовуватися скайп-зв’язок для спілкування з рідними в Україні та за її межами, проводяться скайп-конференції з широкою читацькою аудиторією. Читачі мають можливість користуватися власними ноутбуками в бібліотеках через Wi-Fi, спілкуватися в соціальних мережах.
Томашпільська центральна районна бібліотека створила свій блог в Інтернеті, де інформує про бібліотечні новини та події культурного життя в районі.
Безперечно, що сучасна бібліотека не може існувати без нових книг та нових інформаційних технологій. Це усвідомлюють керівники району та голови сільських територіальних громад. За рахунок місцевих коштів в минулому році було придбано сучасні комп’ютери ще для 7 сільських бібліотек району сіл: Яланця, Вил, Вербової, Колоденки, Гнаткова, Нетребівки, Рожнятівки,
Нещодавно компанія Майкрософт передала в дарунок цим бібліотекам програмне забезпечення на загальну суму понад 7 тис. дол. США. В червні цього року на базі обласного тренінгового центру  було організовано тренінг з основ комп’ютерної грамотності для групи бібліотекарів Томашпільського району. За рахунок програми «Бібліоміст» навчалися представники бібліотек, де за кошти місцевого бюджету придбано комп’ютерну техніку.
Із під’єднанням до мережі Інтернет жителі вищезгаданих населених пунктів будуть мати можливість безкоштовно користуватися перевагами доступної технології  відомої в світі компанії Майкрософт, яка робить вагомий внесок в розвиток громад у всьому світі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий