вторник, 15 ноября 2016 г.

Томашпільський край: з давніх часів до наших днів


         10 листопада 2016 шанувальники історії рідного краю, ті, хто цікавиться першовитоками нашого сьогодення і майбутнього, зібралися в актовому залі районного будинку дитячої творчості на презентацію книги місцевого краєзнавця, колишнього вчителя історії І.П. Бабія з промовистою назвою «Томашпільський край: від давніх часів до наших днів. З історії Поділля та Придністров’я».
- Книга видана в ювілейний для селища рік, коли виповнилося 400 років від часу першої письмової згадки проТомашпіль   .
          У книзі подано величезний масив історичного матеріалу, який автор опрацьовував протягом не одного десятиріччя. Тут використано історичні документи з різних архівів не лише українських, але й зарубіжних, мемуари,  дослідження науковців, праці видатних українських, польських, румунських учених , на які він посилається, наводяться артефакти, які по краплині збирав, вгамовуючи інтерес до далекого і вже навіть не такого й далекого минулого, які бентежили розум спонукали до нових пошуків.
Саме на таких особливостях книги наголошували учасники заходу у своїх виступах під час обговорення цього унікального дослідження. З щирим захоплення слухали учасники презентації автора – Івана Бабія, який зазначив:
- Історія нашого краю – це історія далекого минулого і сьогодення. Це історія трипільців, українців-русинів, миролюбних уличів та войовничих тиверців-слов’ян. Це історія Драгушова (Томашполя) і Прокопівців, це історія єврейських громад.
          Про те, що книга «Томашпільський край: від давніх часів до наших днів. З історії Поділля та Придністров’я» є першою спробою глибокого дослідження історії району повідав і її співавтор Сергій Бабій, син Івана Петровича, і попросив допомогти зі збором інформації про події, людей, які своїм трудом і подвигом прославили і прославляють рідний край. Адже залишилося ще чимало невідомих фактів з минулого і сьогодення, які чекають свого вивчення..
          Відеоряд про селище, та книжкова виставка «Томашпіль- Поділля куточок» підготовлені працівниками районної бібліотеки наочно доповнили розповіді про  позитивні зміни, що сталися в ньому за останні роки.
Ще довго після завершення презентації не розходилися люди, підходили до автора із запитаннями, пропозиціями. А це свідчить про те, що інтерес до книги, до історії  живий, що справа, розпочата І.П.Бабієм, матиме продовження. І це головне.







Комментариев нет:

Отправить комментарий