пятница, 25 июля 2014 г.

Ілля Рєпін і Україна

     Відомий художник народився у Чугуєві (Харківська область), одним із його предків був український козак Ріпа. Хлопцем І. Ю. Рєпін учився в місцевій іконописній майстерні.
     Художник з великою любовю ставився до українського народу, вивчав його історію та культуру. Кілька разів приїздив в Україну. В 1876-1877 він проживав у Чугуєві. Дружніми стосунками був повязаний з М. Кропивницьким, М. М. Мурашком, Д. Яворницьким, який надав велику допомогу художникові у збиранні матеріалу для картини «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» (на відомій картині в образі писаря зображено Д. Яворницького).
     Українській темі присвячено картини І. Рєпіна «Українська селянка», «Портрет Т. Шевченка», «Вечорниці», «Чорноморська вольниця», листівка «Прометей» (за мотивами твору Т. Шевченка). Художник створив ескізи до проекту памятника Т. Г. Шевченкові.

     До ювілею відомого художника в Томашпільській центральній районній бібліотеці проходить презентація книжково-ілюстративної виставки «Ілля Рєпін і Україна», на якій представлені енциклопедичні видання та репродукції з відомих картин митця. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий