вторник, 30 января 2018 г.

Голокост – злочин проти людства

Голокост – це організоване та планомірне знищення єврейського населення нацистами та їхніми союзниками в роки Другої світової війни. Жертвами Голокосту стали близько 6 мільйонів євреїв (в Україні – понад 1,4 мільйони). Не обминуло страшне лихо євреїв Томашполя.
Першу і страшну акцію по знищенню євреїв нацисти провели 4 серпня 1941 року. В той день, як стверджують очевидці, розстріляли 100 жителів Томашполя та навколишніх сіл.
Фашистські загарбники загородили східну частину містечка колючим дротом і за ним розташували гетто. На цей клаптик землі зігнали 1225 людей і під страхом та знущанням протримали їх 2 роки і 8 місяців. А згодом каральний загін сотню євреїв з гетто розстріляв. Три доби на могилах піднімалась і опускалась земля…
Початок Голокосту в Європі повязують з Бабиним Яром – місцем масових розстрілів на Україні. Міжнародний день памяті жертв Голокосту – памятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Відзначається щорічно 27 січня.
З цієї нагоди в читальному залі Томашпільської районної бібліотеки діє книжкова виставка «Голокост – злочин проти людства», на якій представлено видання, що висвітлюють ці моторошні події.

Комментариев нет:

Отправить комментарий