понедельник, 25 февраля 2013 г.

Вісті з сільських бібліотек
 
Мова рідна! В ній мудрість віків і пам'ять тися­чоліть. У ній щирість, радощі й печаль народу, його труд і піт, і кров, і сміх.
Мова - це серце нації, а нація має своє обличчя, свій характер, свою культуру, мораль, честь і гідність, свої святині, своє минуле, сьогодення і майбутнє. Мова - це невичерпна духовна скарбниця, яку народ постійно збагачує своїм досвідом, здобутками свого культурного розвитку.
З нагоди міжнародного Дня рідної мови в Антонівській сільській бібліотеці провели усний жур­нал під назвою: "Невичерпна духовна скарбниця". Перша сторінка «Родовід української мови» розпові­ла читачам про походження мови, про її найближчих родичів, друга - під назвою «Як ростуть слова» дала їм можливість прослухати казку про слова Лесі Мовчун, після чого присутні поділились своїми думками. Третя сторінка «Цікаво знати» розглядала діалекти української мови. На завершення усного журналу учасники гуртка «Березина» читали вірші про рідну мову.

«Дзвенить струмочком рідна мова!», така назва свята рідної мови, що відбулося в Пилипи-Борівській сільській бібліотеці. Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. Тобто, святкуємо ми цей день з присмаком гіркоти. 21 лютого 1952 року в Бангладеш влада придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеш став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.
За недовгий час свого існування це свято вже стало традиційним. Це один із тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови.
Дітвора на заході отримала чимало задоволення, адже у бібліотеці можна було послухати пісні, ознайомитись з книжковою виставкою «Моря перелетиш і не впадеш, допоки в серці рідна мова
Міжнародний день рідної мови зібрав у читальному залі сільської бібліотеки учнів ЗОШ та молодь села які дізналися про важливість вивчення рідної мови. Завідуюча сільською бібліотекою розповіла, що неправильно підібране слово може образити людину, а лагідні слова - навпаки - привернути її увагу. Учням нагадали і про те, що не варто розмовляти суржиком, якщо поважаєш рідну мову.
Продемонструвати мелодійність та красу української мови взялися дівчата з старших класів. Лунали на заході і вірші школярів. Обов'язкова умова виступу - твори державною мовою.
День рідної мови допомагає кожному замислитися над тим, що він є носієм того важливого, що ми успадкували від минулих поколінь.

Комментариев нет:

Отправить комментарий