среда, 25 июля 2018 г.

День хрещення Київської Русі

28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі, українці відзначають День хрещення Київської Русі – України. Це свято в Україні покликано нагадувати про значення православних традицій в історії та розвитку українського суспільства. 

Інформаційно-просвітницький відділ Української Православної Церкви повідомляє, що цього року відзначається не тільки 1030-та річниця прийняття Хрещення, а й 30-та річниця відновлення чернечого життя в Києво-Печерській лаврі.
Духовне життя України завжди поєднувалося з релігійними традиціями.
Першосвятителем Київської Русі є князь Володимир Святославович, названий православною церквою Рівноапостольним і Святим. 988 року він успішно запровадив християнство як державну релігію. Але до цієї важливої в нашій історії події лежав дуже довгий і тернистий шлях. Християнство – як і ряд інших сучасних світових релігій є одним із напрямків духовного повороту в історії людства.
Хрестити Русь випало саме Володимирові – внукові княгині Ольги, яка сама була християнкою. Після кількох невдалих спроб реформувати давню слов’янську релігію він звернувся до Христового вчення. У 988 році князь Володимир сам прийняв нову віру, потім хрестив Київ і оголосив християнство державною релігією. А відтак Русь нарешті рівноправно влилася до загальноєвропейського Духовного Потоку.


В читальному залі Центральної бібліотеки Томашпільської ОТГ проходить презентація книжкової виставки «Мирна пристань душ людських». На виставці представлено друковані видання, які розповідають про історичну подію, що відбулася у 988 році та стала ключовою і вирішальною в подальшому розвитку всієї Київської Русі. Поряд з літературою історичного напрямку, книжкова виставка пропонує твори: В. Малика «Князь Кий», Д. Ємця «Князь Володимир», С. Скляренка «Володимир» та інші художні твори, які висвітлюють події тисячолітньої давнини.


Комментариев нет:

Отправить комментарий