пятница, 25 января 2019 г.

Доля і воля – все в одній пісні


Павло Платонович Чубинський – відомий вчений-етнограф, поет і журналіст, юрист, активний діяч українського руху на Правобережній Україні. За своє недовге життя встиг зробити дуже багато. Один лише вірш «Ще не вмерла Україна» зробив його імя безсмертним навіки. Чого варта його етнографічна діяльність на Батьківщині! 

Об'їздивши губернії України, обстеживши кількасот населених пунктів, він одержав такий величезний етнографічно-статистичний матеріал, що його було надруковано аж у 7-ми томах – «Праці етнографічно-статистичної експедиції в Західно-руський край». Вражає обсяг і глибина дослідницької праці експедиції.
Твори Чубинського були тривалий час заборонені. З набуттям незалежності Україною слова вірша Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» стали національним Гімном держави, символом нації.
Щоб більше дізнатися нашим сучасникам, користувачам бібліотеки, хто такий П. П. Чубинський, в читальному залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради проведено годину повідомлень, присвячену 180-ій річниці від дня народження Павла Чубинського.
З творчістю Павла Чубинського ознайомила присутніх, біля книжкової виставки «Я в світі щиро працював, я сіяв те, що Бог послав» бібліотекар Грушевич В. М.




Комментариев нет:

Отправить комментарий