вторник, 2 апреля 2019 г.

Микола Гоголь: шляхи творчої долі

На абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради діє книжкова виставка «Микола Гоголь: шляхи творчої долі», присвячена 210-й річниці від дня народження відомого письменника-мислителя світового рівня, визнаного класика української та російської літератури першої половини ХІХ ст. Микола Васильович Гоголь народився 20 березня (1 квітня) 1809 року в містечку Великі Сорочинці Полтавської губернії. Миколою його назвали на честь чудотворної ікони Святого Миколая. Згідно з сімейними переказами він походив із старовинного українського козацького роду і був нащадком відомого козака Остапа Гоголя, що був наприкінці XVII століття гетьманом Правобережної України.
Навчався в Полтавському повітовому училищі, Ніжинській гімназії вищих наук. Любов до мови, відчуття слова закладалися у майбутнього письменника вже з дитячих літ. Згодом він захопиться збиранням українських народних пісень, прислів'їв та приказок, готуватиме матеріали до українсько-російського словника. Пізніше Микола Гоголь так напише про українську пісню: «Якби наш край не мав такої скарбниці пісень, я б ніколи не зрозумів історії його, тому що не збагнув би минулого...». Тож не дивно, що зрілий етап творчості письменника, розпочався українською тематикою. Відтворити дивовижний і казковий образ України, збагачений сюжетами старовинних легенд, опоетизований барвами чарівного українського слова, поставив собі за мету М. Гоголь у своїх творах.
Письменник залишив у спадок рідному народові неоціненний доробок з повістей і романів, драматургії та публіцистики. Такі твори, як «Тарас Бульба», «Мертві душі», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Ревізор», «Вій», «Одруження», «Записки божевільного», можна поставити у ряд найвищих художніх досягнень світової літератури.
Усі ці книжки експонуються на нашій книжковій виставці. Тут представлено найвідоміші художні твори письменника. Читачі знову зустрінуться з героїчним Тарасом Бульбою, з Акакакієм Акакієвичем, з добрими старосвітськими поміщиками та з шахраями-чиновниками.

Запрошуємо усіх охочих переглянути виставку.





Комментариев нет:

Отправить комментарий