четверг, 1 февраля 2024 г.

СИМВОЛ НАШОЇ НЕЗЛАМНОЇ КРАЇНИ


🇺🇦28 січня1992 року Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним Прапором України.
Прапор України - один з основних символів сили і незалежності держави. Безумовно, український прапор є гордістю нашої країни і показником її єдності. За роки війни з російським агресором наш прапор перетворився на загальносвітовий символ боротьби за власну свободу та життя, став знаком непереможності, який знає увесь світ
В читальній залі Публічної бібліотеки оформлено інформаційний куточок «Найцікавіші факти про жовто-синій символ».
А ви знали, що:
🇺🇦Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення – він був червоним, малиновим і червоно-синім.
🇺🇦 Найдавніші українські прапорні полотнища були трикутно-клинової форми
🇺🇦Колірна гамма прапора існує вже тисячі років. Появу жовто-синіх кольорів пов’язують з Великим переселенням народів, яке відбувалося 3000 років до н.е.
🇺🇦 Князь Данило Галицький, засновуючи місто Львів (перша згадка в літописах – 1256) названий на честь свого сина Лева, подарував жителям герб із золотим левом на синьому тлі. Це говорить про те, що Україні властиве поєднання синього і жовтого.
🇺🇦Золотий, жовтий колір стяга символізує Творця, Бога-Отця і взагалі Вищу Духовність. Синій – це усе земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння у надії, що вони нею не зловживатимуть.
🇺🇦 Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно також трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символу мирної праці і достатку.
🇺🇦 Цікаву версію щодо походження синіх і жовтих кольорів висунув історик і мовознавець зі Львова Богдан Якимович. На його думку, слово “хохол” монгольського походження і складається з двох частин: “хох” — синій, блакитний, небесний, “улу” (юлу) — жовтий.
🇺🇦Серед прапорів слов’янських країн тільки український і боснійський не мають червоного кольору.
🇺🇦2016 року, з нагоди 25 річниці Незалежності, в Музеї архітектури та побуту Пирогово створили величезний прапор України із квітів. Площа прапора склала понад 13 тисяч квадратних метрів, і він увійшов до Книги рекордів Гіннеса та Книги рекордів України.
🇺🇦Українські "кіборги", які захищали Донецький аеропорт, попри постійні обстріли, регулярно вивішували український прапор над диспетчерською вежею, поки її остаточно не підірвали.




Комментариев нет:

Отправить комментарий