пятница, 18 мая 2012 г.

Чайковський і Україна
 
Під такою назвою  16 травня 2012 року  бібліотекарями  центральної районної бібліотеки спільно з педагогами та учнями Томашпільської дитячої музичної школи було проведено літературно – музичну годину.



 
П.І.Чайковський – великий російський композитор, педагог, музично – громадський діяч, музичний журналіст, поет, автор понад 80 творів, в тому числі десяти опер, трьох балетів «Лебедине озеро», «Спляча красуня», «Лускунчик». Його твори для фортепіано, сім симфоній, чотири сюїти, програмна симфонічна музика представляють надзвичайно цінний внесок у світову музичну культуру.
Ведучі заходу Чорна Г.П. та Коновал О.Й.
розповіли про  маловідомі факти з життя композитора, про те, що він постійно перебував в роз’їздах. В основному життя його складалося так: зиму він проводив за кордоном, літо – здебільшого на Україні в Кам'янці на Черкащині в родині своєї сестри Олександри, де були написані опери «Черевички» та «Мазепа», в яку вніс українську  пісню «Пливе човен, води повен». А ще  він любив відпочивати  на Вінниччині, в затишному маєтку Надії Філаретівни фон Мекк, де створив чудову Першу оркестрову сюїту  "Орлеанська діва" та три скрипічні п’єси, називаючи їх «Спомин дорогого місця»,   ряд романсів серед яких «Я ли в поле да не травушка была» та дует «На городе коло млина».
 Завдячуючи Інтернет - технологіям через скап-зв'язок стало можливим  побачити захід і учням Томашпільського філіалу с. Липівки та учням Липівської ЗОШ І-ІІІ ступенів в Липівській сільській бібліотеці.
 
Присутні мали змогу прослухати ряд творів  із збірників «Пори року», та «Дитячий альбом», старовинну французьку пісеньку, вальс квітів, «Баркароллу», «Осінь», «Бабу Ягу», «Хворобу ляльки», "Танець маленьких лебедів",  у виконанні  учнів Томашпілької ДМШ М.Сколодчук, Н.Гром, Н.Кривко, В.Бачинської, С.Шклярук, С.Баранецької, О.Божок, В.Трачук, А.Сваток.



 
До уваги присутніх працівники бібліотеки презентували книжкову виставку «Чайковський і Україна». 

Комментариев нет:

Отправить комментарий