понедельник, 14 мая 2012 г.

«Тому, чия душа  співає…»
 24 травня цього року виповнюється 130 –річниця від дня народження видатного українського композитора Кирила Григоровича Стеценка. З кінця 1911 року до 1917року композитор із сімєю проживав в с. Голово-Русава (нині Олександрівка Томашпільського району). В цей період Кирило Григорович був священиком місцевого приходу, а також навчав дітей Закону Божому і співам, створив в селі церковний хор. Не полишав і композиторської діяльності. В Голово-Русаві були створені обробки багатьох народних пісень, записаних на Поділлі, а також солоспів «Фата Моргана» на текст М. Вороного, кантата «Шевченкові», музика до історичної трагедії про Івана Сірка «Про що тирса шелестіла»,  твір «Вечірня пісня» та ін.
Напередодні  ювілею  в центральній районній бібліотеці відбувся літературно-музичний вечір пам’яті композитора під назвою «Тому, чия душа співає…». В заході взяли участь учні та педагоги Томашпільської та Вапнярської дитячих музичних шкіл. Завдяки сучасним скайп-технологіям  через Інтернет - зв'язок  було налагоджено спілкування між двома аудиторіями слухачів, які зібралися у Томашпільській центральній районній та Вапнярській селищній бібліотеках.
В цей день лунали обробки народних пісень у виконанні учнів та викладачів Томашпільської ДМШ: «Ой, що ж то за шум учинився» (хоровий колектив, керівник Лариса Міщанчук),
«Сусідка» (Денис Топоровський),  «На весіллі у селі» (квартету у складі: Олі Божок, Михайла Бабія, Богдани Антонишеної, педагога Світлани Куліш),

«Ой у гаї при Дунаї (Ірина Кузнєцова), «Подоляночка» (Ясміна Мєдвєдєва).
Продовжили захід  вихованці  та педагоги Вапнярської ДМШ. Ансамбль народних інструментів під керівництвом Романа Волошина  виконав загальновідомі твори Кирила Стеценка «Заповіт», «Вечірня пісня», «Чуєш, брате мій».
Учасники  літературно – музичного вечора познайомилися  з багатьма  краєзнавчими джерелами, які розповідають про перебування композитора в нашому краї, зокрема в Голово-Русаві, Жолобах, Вапнярці, спогадами  наших земляків та відомих діячів  української культури про композитора, переглянули книжкову виставку «Кирило Стеценко і Поділля».

Комментариев нет:

Отправить комментарий