среда, 24 мая 2017 г.

                                        Духовний стержень що єднає




            В Україні щорічно 24 травня в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, слов'янських просвітителів та проповідників християнства.,  відзначається  День слов’янської писемності і культури .Цей день окрім України, святкують у Білорусії, Болгарії, Сербії, Словаччині, Македонії, Чорногорії, Чехії.
    Слов’янська писемність була створена в IX ст., близько 862 року на основі грецької. Брати Кирило і Мефодій   були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кириллом . Кирило і Мефодій вважаються "батьками" слов'янської абетки. Вони також переклали з грецької мови на слов'янську Євангеліє та Псалтир.
Слово «писемність» має двояке значення. Перше – це система графічних знаків (букв, ієрогліфів), уживаних для писання в тій чи іншій мові. Друге – це сукупність писемних, літературних пам’яток якого-небудь народу.
       Томашпільська  центральна районна бібліотека надає можливість користувачам переглянути наявні видання стосовно слов’янської писемності і культури. Вони експонуються  в читальній залі  на книжковій виставці  «Духовний стержень ,   що єднає ». Представлена література скомпонована в таких розділах:
-    «
Спочатку було слово»;
-    «
Творці слов’янської писемності»;
-    «
Мова-духовний скарб нації»;
Сподіваємось,
   запропоновані бібліотечні книги та публікації з періодичних видань
будуть цікавими й корисними для відвідувачів, адже вони знайомлять з історією виникнення письма, з’ясовують витоки нашої мови, її місце серед інших слов’янських мов; виховують повагу до історичного минулого, почуття поваги до слов’янських учителів, інтерес до вивчення мов і культур.

Комментариев нет:

Отправить комментарий