понедельник, 21 мая 2018 г.

Роковини депортації нагадують…

74 роки тому відбувся один з найбільших злочинів радянського режиму – депортація кримських татар з історичної батьківщини. Упродовж 18-21 травня 1944 року радянським тоталітарним режимом було депортовано 191044 кримських татар у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Приуралля до республік Середньої Азії.

Право на повернення до історичної батьківщини кримські татари отримали лише у 1989 році, коли Верховна Рада СРСР офіційно засудила депортацію і визнала її незаконною та злочинною, 14 листопада того ж року регіональний парламент Криму прийняв аналогічне рішення. Волелюбний народ нарешті розпочав повернення до історичної батьківщини.
Щорічно 18 травня в містах України проводять заходи по вшануванню памяті цих трагічних подій в історії кримських татар. До цього дня Томашпільська центральна бібліотека разом з будинком дитячої творчості провели годину пам’яті.
З історією депортації кримських татар познайомила присутніх директор ЦБ Нагірняк В. П.
З хвилюванням та болем учасники заходу переглянули перший кримськотатарський повноформатний художній фільм «Хайтарма» (від крим. Qaytarma — повернення). Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сеїтаблаєв.
Фільм створений на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар, двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана.

До заходу оформлено книжкову виставку.








Комментариев нет:

Отправить комментарий