четверг, 17 мая 2018 г.

Вишиванка – України оберіг

День вишиванки – колоритне українське свято, до якого може долучитися кожен. Свято національного українського одягу відзначається щорічно в третій четвер травня.




Історія цього самобутнього свята почалася дванадцять років тому, коли студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк запропонувала всім своїм одногрупникам в один з днів одягнутися у вишиванки. Дівчину надихнув на цю ідею однокурсник, який регулярно носив вишиту сорочку. До акції долучилися не лише студенти, а й викладачі, а в наступні роки вона стала популярною по всій Україні і навіть за її межами. Метою Дня вишиванки стала популяризація національного одягу та збереження культурних традицій. Щоб долучитися до свята, досить одягнути в цей день вишиванку на роботу, навчання, прогулянку.
Ще у 19-му столітті Іван Франко почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом і започаткував своєрідну моду. Сучасники згадували: "Де б він не з'являвся, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою поміж пишних комірців та краваток".
А в кінці 19 століття про український традиційний одяг заговорила вся Європа, яку важко чимось здивувати. В 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишивок. Українські орнаменти зачарували тамтешніх модниць, а в самій Україні розпочалися перші наукові дослідження вишивки.
Зараз елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми.
Томашпільська центральна районна бібліотека долучилась до цього чудового свята, організувавши ілюстровану книжкову виставку «Вишиванка – України оберіг».


До Всесвітнього дня вишиванки в районній бібліотеці для дітей відбулася презентація книги Марії Чумарної «Вишивана доля України». Бібліотекар РДБ Анастасія Кузнєцова розповіла про символіку української вишивки, її історію. Діти ознайомилися з книжковою виставкою «Вітчизна, як мати, у світі одна», де в розділі «Світ української культури» йдеться про значення вишиванки для нашого народу.



Комментариев нет:

Отправить комментарий