понедельник, 15 февраля 2021 г.

Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови

           21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада з нечуваною жорстокістю придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років, і аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови.

         В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

          В світі нараховується близько 6000 мов. Але приблизно половина з них під загрозою зникнення. Визнання й пошана всіх мов є ключем до збереження миру. Кожна мова самобутня. Вона має власні вислови, які відображають менталітет і звичаї народу. Так само, як і наші імена, ми отримуємо рідну мову від матері в дитинстві. Вона формує нашу свідомість, просочує закладеною в ній культурою.

            До Міжнародного дня рідної мови в читальному залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради оформлено книжкову виставку «Рідна мова - світ душі моєї»  на якій представлено  законодавчі документи та матеріали,  довідкові видання, мовознавчі видання, словників, довідників, збірники афоризмів та крилатих висловів, віршів про мову, твори відомих українських і не тільки українських поетів рідною мовою і в перекладах мовами народів світу та інша література.



Комментариев нет:

Отправить комментарий