вторник, 30 марта 2021 г.

«Цехова книга містечка Томашполя XVIII – початку XIX століття»

 

Нещодавно до Публічної бібліотеки надійшло нове видання -
«Цехова книга містечка Томашполя
XVIII початку XIX століття», яку підготував до друку науковий працівник Вінницького обласного архіву Олександр Петренко. Книга містить документи XVIII початку XIX століття про діяльність шевсько-римарського і кравецько-кушнірського цехів містечка Томашполя. Римарство - виробництво з вичиненої шкіри дрібних шкіряних речей( кінської збруї, ременів, гаманців). Кушнірство – вичинка шкіри з хутром і пошиття з неї різного одягу.

Цехи – це об’єднання ремісників за професійною ознакою. Діяли вони за цеховими статутами. Обирали цехмістра - керівника цеху та майстрів. Займалися виробництвом та продажем продукції, сплачували внески в цехову касу, дотримувалися порядку, здійснювали судочинство в цехах, сплачували кошти на утримання церкви чи костелу, мали зброю для захисту в разі військової загрози. В томашпільських майстрів навчались ремеслу учні з різних поселень Поділля. Після проходження навчання учень показував зроблену річ (чоботи, кожух, вичинену шкіру), а члени управи приймали рішення і надавали «визвілку», що дозволяла займатися ремеслом самостійно і звільняла від кріпацтва включно з дружиною  і неповнолітніми дітьми.

В цій книзі читач може ознайомитися з відомостями про заснування Томашполя, історією церкви Успіння Пресвятої Богородиці, Парафіяльного дерев’яного костелу та записами цехової книги. Документи публікуються в перекладі на українській та польській мовах.

В списках майстрів цехів подекуди зустрічаються знайомі прізвища томашпільчан: Поповський, Ласкорунський, Мазур, Гранатовий, Щербатий, Швець, Созанський, Левицький, Немировський, Кучковський, Кушнір, Царук та ін.

Комментариев нет:

Отправить комментарий