понедельник, 23 января 2023 г.

Народознавчими стежками Йордань крокує разом з нами!


Свято, що завершує різдвяно – новорічне дванадцятидення – Богоявлення(Водохреща, Йордань). Його повсюди відзначають і донині, з великою урочистістю, 19 січня.
Дуже цікаво про святкування Водохреща описує в своїй книзі «Українські предвічні вірування: Ключі від Раю - Ирію», Іван Просяник.
Іван Просяник з Чернігівщини — не лише митець, автор фольклорно-художніх картин на тему язичницьких свят, а й автор енциклопедій, волховників з народного цілительства, письменник, етнограф, краєзнавець, філософ, казкар і, окрім цього, ще й цілитель - травознавець.
Його альбом-оповідь складається із 100 розділів, які містять живописні твори, що колоритно висвітлюють давні вірування, традиції та обряди українців. Ними народний митець закликає шанувати Рідну Землю і Рідні Небеса, берегти ті набутки і знання наших пращурів, що й надалі слугуватимуть їх нащадкам.
Книга ілюстрована картинами автора, які можна нескінченно розглядати, переймаючись пошуком чогось ідентичного в самому собі: занурюватися у далеке минуле, «домальовувати» образи зображені митцем.
Який же Йордань без щедрівок! Тоді до вашої уваги посібник вінничанки Антоніни Сторожук «Новорічно - різдвяна пісенність та обрядова традиція зими на Східному Поділлі».
Антоніна Іванівна кандидат мистецтвознавства, викладач Барського гуманітарно - педагогічного коледжу, педагог, фольклорист, етнограф, письменниця, краєзнавець, автор монографій, навчальних посібників та відомої народознавчої новели «Калинове намисто».
Про національні особливості українських свят, традицій, та звичаїв та зокрема магію Водохреща знайдете в збірнику: Українці. Свята. Традиції Звичаї. З цим днем пов’язані деякі прикмети, не вірите – перевірте:
- На водохреща день теплий - буде хліб темний
- Якщо пасмурно - хліба буде вдосталь
- Йде лапатий сніг – на врожай
- Якщо зоряна ніч- вродять горіхи і ягоди.
Всі ці книги чекають на вас в Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради.
 Переглянути відео за посиланням:

Комментариев нет:

Отправить комментарий