четверг, 23 мая 2019 г.

День слов'янської писемності та культури

Щорічно 24 травня всі слов’янські країни відзначають День слов’янської писемності та культури та вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності.


Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури, яке у просторі і часі розширює функціонування мови.
Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення. Вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель: запропонували слов’янам свій алфавіт, переклали з грецької на слов’янську мову вибрані читання з Євангеліє, апостольські послання та Псалтир, переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов'янську літературну мову і книжкову справу.
До дня словянської писемності та культури в читальному залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради експонується книжкова виставка «Є мова є нація».

На виставці представлені видання: М. Грушевський «Про українську мову і українську школу», Г. Півторак «Українці звідки ми і наша мова», Іванишин В. «Мова і нація», Пономарів «Культура слова», Сушинський Б. «Велесова книга предків», практикуми та довідники з української мови та книги, які вважаються пам’ятниками стародавньої української літератури: «Повість минулих літ», «Слово о полку Игореве».


Комментариев нет:

Отправить комментарий