среда, 5 июня 2019 г.

Геній століть

220 років тому, 6 червня 1799 року, народився Олександр Сергійович Пушкін, його ще за життя називали генієм, і з другої половини 1820-х років він став вважатися «першим російським поетом» (не тільки сучасності, але й усіх часів), а навколо його особи у читацької публіки створився справжній культ.

Літературознавці, дослідники творчості Олександра Пушкіна називають сотні достовірних адрес перебування його на Україні. Поет побував у 124 населених пунктах. Достовірно відомо, що Пушкін двічі побував у Києві. Та чи не найбільше місць, пов'язаних із ім'ям поета, в Одесі, де написав перші розділи «Євгенія Онєгіна», закінчив поему «Цигани» і написав багато ліричних віршів. Олександр Пушкін відіграв велику роль у розвитку культури тоді ще молодого міста. За це вдячні одесити на власні кошти спорудили 1889 року пам'ятник поету на Приморському бульварі. З нагоди 200-річчя від дня народження Пушкіна в Одесі споруджено ще один пам'ятник. Свої враження про Україну поет зафіксував у багатьох своїх творах.
За життя його твори перекладали українською мовою Л. Боровиковський та Л. Гребінка, пізніше – С. Руданський, П. Грабовський, М. Старицький, І. Франко.
В наші часи перекладами його творчої спадщини займались М. Рильський, Л. Первомайський, М. Терещенко, В. Сосюра.
Книжкова виставка «Геній століть», присвячена творчості знаного поета та письменника, організована на абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради поведе читача через віки і відкриє йому таємничі сторони життя великого майстра художнього слова.


1 комментарий:

  1. Your Affiliate Profit Machine is waiting -

    Plus, getting it running is as simple as 1, 2, 3!

    This is how it all works...

    STEP 1. Input into the system which affiliate products the system will promote
    STEP 2. Add PUSH button traffic (it LITERALLY takes JUST 2 minutes)
    STEP 3. Watch the system grow your list and sell your affiliate products all for you!

    Are you ready to make money automatically?

    Click here to check it out

    ОтветитьУдалить