пятница, 17 ноября 2023 г.

РУБРИКА «ПО КНИГУЄМО!» ПРЕДСТАВЛЯЄ:


Книга написана понад шість років тому. Жирною лінією проходить тема грузино - російської війни. Це історія про іншу країну, але про одних і тих самих «асвабадітєлєй». «Чому вони тут? Бо ненажерливі. Бо звикли брати все без дозволу. Ніяк не відчепляться. Краще б у себе лад навели, у самих бруду по коліна» - розмірковують герої роману. Нам, українцям це зрозуміло як нікому тому, що ми переживаємо такі самі події і відчуваємо біль грузинського народу.
5-ти денна війна 2008 року у Грузії. В епіцентрі подій 13-річна киянка Ната, яка, сама того не бажаючи, опинилась у місці підготовки теракту російською диверсійною групою.
Лінії трьох головних героїв - Нати,Серго й Лал і- чіпляють і змушують щиро співпереживати персонажам.
Ната прагне малювати, але мама заповзялася зробити з неї гімнастку. Лалі намагається помститися татові за розлучення з її мамою і створення нової сім’ї. Серго перебирає на себе турботи про родину після того, як його тато йде в партизани захищати рідний дім від ворога.
Троє підлітків, три історії, три долі, що перетинаються на кордоні, якого не повинно бути.
Але історичні події – лише тло. Книга про те, що не лише державам, а й людям варто окреслювати особисті кордони і відстоювати власні переконання. І про те, що часом ці кордони виявляються зайвими, бо не всі ж тобі вороги. Глибокий, щемкий, змістовний роман Тетяни Рубан «На північ від кордону» - один із найперших в сучасній українській літературі творів, адресованих підліткам.
«Такі книги потрібно давати батькам, аби вони звернули увагу на наші бажання, а не казали «то перехідний вік, пройде”, – розмірковує авторка.
Книга чекає на своїх читачів. Запрошуємо до бібліотеки.



Комментариев нет:

Отправить комментарий