пятница, 1 декабря 2023 г.

НОН-ФІКШН ЛІТЕРАТУРА: ЩО ЦЕ І З ЧИМ ЇЇ ЇСТИ?

 

🤓 Останні роки наша мова постійно поповнюється новими словами-англіцизмами. Ми часто чуємо слова, пов’язані з інформаційними технологіями такі «юзер», «сервер», «лінки» і т. п. На різноманітних інтернет-площадках та читацьких форумах все частіше зустрічається термін «нон-фікшн», який також є англійського походження. Спробуймо розібратися, що воно означає та яким боком стосується літературної сфери.
Англ. non-fiction – белетристика; фікція. Тобто не художня література. Це особливий літературний жанр, для якого на відміну художній літературі, характерна побудова сюжетної лінії винятково на реальних подіях.
Особливості літератури нон-фікшн:
☝️- авторами книг, як правило, є експерти у своїх галузях, які діляться з читачами власним досвідом та знаннями, фактами та перевіреною інформацією, зібраною в результаті досліджень;
☝️- подібна література призначена для широкої аудиторії читачів
☝️- як для фахівців різних областей, так і для читачів, які хочуть розвиватися, дізнатися нове та розширювати свій кругозір.
👧 🧒 Дитячий нон-фікшн – це перш за все пізнавальна книга. Але це не сухий фактаж або нудна енциклопедія, це надзвичайно цікавий формат подання інформації з розкішними ілюстраціями та елементами гри, який би був прийнятним саме для дитячої аудиторії.
Отже, нон-фікшн видання це:
✅ есеїстика, публіцистика;
✅ мистецтво, культура, наука, винаходи, історія, комп’ютерна техніка, технології, природа, космос, етнографія, краєзнавство, національні традиції.
✅ право, економіка, маркетинг, менеджмент.
✅ батьківство, виховання дітей, стосунки, гендерні особливості, сімейні цінності, тайм-менеджмент, селф-менеджмент, розвиток особистісних якостей, фітнес, дієти, спорт, здоров’я, туризм, травелоги, хобі, хендмейд.
2️⃣9️⃣ листопада на сторінці Жива сучасна бібліотека - БФ Бібліотечна країна піар-менеджерка видавництва Віхола Валерія Савотіна розповідала про особливості нон-фікшн видань, про премудрості видання саме українського нон-фікшну і асортимент видавництва.
📙📘📖 Наші бібліотеки, дякуючи Ilona Zamotsna❤️, теж мають ряд сучасних видань цього особливого літературного жанру. Тож запрошуємо до захопливого читання!!!






Комментариев нет:

Отправить комментарий