пятница, 22 декабря 2023 г.

Гордість українського письменництва. Марко Вовчок




22 грудня 1833 р. народилась Марія Олександрівна Вілінська, українська письменниця.
Відома вона в усьому світові під літературним псевдонімом Марко Вовчок.
📗На абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради проходить ВИСТАВКА ОДНОГО АВТОРА «Гордість українського письменництва. Марко Вовчок» присвячена 190-річниці від дня народження Марка Вовчка. Виставка містить матеріали про життя і творчість письменниці, її твори, біографічний матеріал та цікаві факти про письменницю:
🖋* Марію Вілінську називають «українським Жорж Сандом», вважають «фатальною жінкою».
* Вона знала близько 10 іноземних мов
*Повість «Маруся» отрима­ла нагороду Французької академії і була рекомендована для обов’язкового вивчення в французьких школах.
* Чому у Марко Вовчок був такий псевдонім? Є декілька версій - одна із них: « Псевдонім народився з вуст П. Куліша, який поєднав прізвище чоловіка Марії Олександрівни з її «вовчкуватістю» у спілкуванні.» Сама ж письменниця свій псевдонім ненавиділа.
🪻* Марія порушувала норми, обов’язкові для «доброчесної» жінки. Наприклад, вона не захотіла погодитися редакторськими правками, внесеними у її тексти самим метром Кулішем!
* Судом з 19 літераторів була засуджена за плагіат при роботі над перекладом казок Андерсена, після чого переїхала жити в глушину Тверської губернії.
🌸* Була особисто знайома з Тарасом Шевченком, Пантелеймоном Кулішем, Миколою Костомаровим, Іваном Тургенєвим, Жулем Верном, Дмитром Менделеєвим, О. Бородіним, Герценом.
*Письменниця була впевнена, що біографію людини варто писати тільки після її смерті. Вона ніде не друкувала свого портрета до 1902 року.
* Марко Вовчок прожила 73 роки, виглядала теж досить молодо, як на свій вік. Померла від раку мозку.
Незабутні художні образи Марка Вовчка пройшли крізь десятиріччя складних і величних історичних подій і зберегли свою чарівну принадність до наших днів.📙📘




Комментариев нет:

Отправить комментарий