понедельник, 4 марта 2024 г.

ЛЕСЯ УКРАЇНКА - СПІВОЧА ДУША УКРАЇНИ.


📙Леся Українка є видатною представницею української літератури, її творчість вивчають у школах, а її драми досі збирають аншлаги у вітчизняних і закордонних театрах.
🌻 До дня народження письменниці, на абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради, діє книжкова виставка «Співоча душа України».
Попри всенародну любов і популярність, є багато маловідомих фактів про Лесю Українку.📓🖊
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛЕСЮ УКРАЇНКУ
Пропонуємо ознайомитися з 10 цікавими фактами про Лесю Українку.🌸
✅У дитинстві Леся була найбільш близька зі старшим братом Михайлом. У них навіть було спільне ім’я, яким їх називали в родинному колі – «Мишолосіє».
✅Леся почала читати дуже рано – у 4 роки, а в дев’ятирічному віці написала свій перший вірш.
✅Леся не ходила до школи, бо її мати не хотіла російського впливу на свою доньку. Її освітою опікувалися родичі і приватні педагоги.
✅Леся Українка вміла грати на фортепіано. Спочатку її навчала тітка Олена, а потім дружина Миколи Лисенка – піаністка Ольга Липська.
✅У 19 років письменниця написала перший підручник про історію східних народів українською мовою. Михайло Драгоманов допомагав їй у створенні «Стародавньої історії східних народів». Він давав їй методичні рекомендації, надсилав праці із цієї теми німецьких і французьких авторів.
✅Леся Українка перекладала твори Байрона, Шекспіра, Міцкевича, Гюго, Гейне, Гомера.
✅Письменниця добре малювала. Вона любила зображувати море. Але, на жаль, збереглася лише одна її картина – «Мати й дитина».
✅Поетеса висловлювалася щодо росіян. Вона вважала, що «братні народи» є просто сусідами», які не мають спільних інтересів і їхнє майбутнє – жити окремо.
✅Іван Франко називав Лесю «єдиним мужчиною в нашому письменстві».
✅Похорон письменниці проходив під наглядом жандармів. Влада боялася, що ця подія перетвориться на український мітинг. Людей було так багато, що довелося зупинити рух трамваїв. Труну Лесі Українки несли 6 жінок: її подруги та відомі українські діячки.
Цими 10 фактами не обмежується все цікаве, що траплялося в житті і творчості поетеси. Якщо ви хочете дізнатися більше, звертайтесь до Публічної бібліотеки!📙📘✒️




Комментариев нет:

Отправить комментарий