понедельник, 4 марта 2024 г.

Шолом –Алейхем - Мир вам!

!

💐2 березня минає 165 років від дня народження відомого єврейського письменника та драматурга, життя якого було тісно пов'язане з Україною ,її культурою - Шолом -Алейхема.
📙На абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради діє виставка- портрет «Україна в творчості Шолом-Алейхема».
📘 Письменник любив Україну, де українці та євреї здавна жили й працювали поряд. В оповіданні «Пасха на селі» він любовно змалював дружбу українського та єврейського хлопчиків — Хведька та Файтла. В ліричній повісті «Пісня пісень» єврейський юнак Шимек зворушливо говорить про українську природу, як про рідну: «Я бачу небо, відчуваю теплий вітерець, чую, як пташки щебечуть, цвірінькають, літають над нашими головами. 🏞Це — наше небо, наш вітерець, наші пташки, все наше.» Шолом-Алейхем високо цінував Тараса Шевченка, зберігав у своїй бібліотеці «Кобзаря», любив, знав напам'ять українські пісні, Шевченкові «Думи мої, думи», «Як умру, то поховайте», «Реве та стогне Дніпр Широкий»... 🌻Письменник спілкувався з видатними діячами української культури — його сучасниками, зокрема, з Михайлом Коцюбинським, композитором Миколою Лисенком.
«Шолом -Алейхем» у перекладі означає «мир вам», що так актуально звучить нині на всіх мовах як заклик до миру, єдності та злагоди.☀️📕





Комментариев нет:

Отправить комментарий