четверг, 26 ноября 2020 г.

Народному фольклорно – етнографічному ансамблю «Русава» - 50 років

Народному фольклорно – етнографічному ансамблю «Русава», що діє при Стінянському сільському будинку культури, виповнюється 50 років.
У 1970 році Зоя Зосимівна Чорна (1932-2019) створила неповторний колектив. Відома фольклористка,етнограф і неперевершена виконавиця народних пісень присвятила улюбленій справі понад 60 років. Назву колектив носить просту і величну – «Русава», на честь річки, що протікає через село і пів століття несе він до людей самобутні пісні рідного краю.
У 1978р. фольклорний колектив був удостоєний почесного звання «Народний», і з гідністю носить його до сьогоднішнього дня.
Географія виступів «Русави» дуже велика і яскрава! Їм аплодували у Москві (1985;1986;1988р.р.) Великому Устюзі Вологодської області (1986р.)На Всесвітньому фестивалі молоді і студентів у Києві(1989), найпопулярнішому телеконкурсі «Сонячні кларнети» і фольклорному фестивалі «Золоті ключі». Брали участь у Міжнародному фестивалі «Берегиня» м. Луцьк, традиційному святі « Лесині джерела » у Новоград-Волинському , обласних, районних святах.
Про творчу діяльність колективу знято телефільм «Времена года, времена жизни» (1988р.). Українське телебачення - документальний фільм «Перлини душі народної», а обласне - «Подільське весілля», «У колі сімї», «Колискова матері» та «Дивоцвіти». Вони учасники документального фільму «Михайло Коцюбинський».
Поетеса Ніна Гнатюк подарувала свій вірш Зої Зосимівні на ювілей, але він стосується всього шанованого, знаного далеко за межами України колективу:
Пісні призабуті, епохи колишні.
Без вас оніміють, зашерхнуть вуста.
Як мови не стане – не стане народу
Як пісні не стане – зітліє душа
Зачахне коріння – не матиме плоду
Тоді ми не варті усі ні гроша...
 
З ювілеєм Вас, шановні берегині української пісні!

Зразковий фольклорно-етнографічний ансамбль «Вербиченька» (Томашпільського БДТ) та його солісти особливо цінує, черпає з минувшини той давній, неоцінений скарб українську народну (автентичну) пісню з репертуару славнозвісного народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Русава» та несе її в люди.
В репертуарі колективу є близько 40 пісень, серед яких (колядки, щедрівки, веснянки, звичайні, соціально-побутові, родинно-побутові, історичні, купальські, ліричні). Особливу красу та  цікаві мелодійні інтонації відзначають на конкурсах, оглядах, фестивалях, де з цими творами  займаємо призові місця. Перша пісня яка принесла перемогу колективу «Там де були бої» (історична). В 2013 році колектив взяв участь в  обласному (м.Вінниця) та Всеукраїнському (м.Львів) фестивалі-конкурсі патріотичної творчості «Сурми звитяги». Відтоді, щороку ансамбль бере участь в конкурсі, виконуючи стінянські пісні з якими посідаємо І,ІІ,ІІІ місця та Гран-прі.
Ансамбль  продовжує вивчати якомога більше календарно-обрядових та звичайних побутових пісень.
На даний час в роботі колективу пісня «Сватав мене попів син» (звичайна), соціально-побутова «Калина-малина», «Щедрик, щедрик, щедрівочка», «Ой, учора із вечора» (щедрівка). Ще є над чим працювати та ми рухаємося вперед, фрагментик однієї з пісень покажемо.
До відзначення 50-річного ювілею колективу «Русава» пропонуємо до прослуховування  стінянські твори  у виконанні ансамблю «Вербиченька» (старша, молодша) група та солістів.





















  

Комментариев нет:

Отправить комментарий