пятница, 23 апреля 2021 г.

Терновий вінець Чорнобиля

 


В цьому році минає 35 років з того дня,коли сталася найбільша в світі техногенна катастрофа-аварія на четвертому блоці Чорнобильської атомної електростанції. В ніч на 26 квітня 1986 року внаслідок серії вибухів був зруйнований реактор і за розрахунками в навколишнє середовище потрапили матеріали радіоактивністю в 50 млн. кюрі, що рівнозначно вибухові 30-40 атомних бомб, які були скинуті американськими льотчиками в 1945 році на японські міста Хіросіма і Нагасакі.
В Україні постраждало від радіоактивного забруднення 2293 населені пункти 77 районів 12 областей з населенням 3 млн. осіб,в т.ч. 900 тис. дітей. Наслідки аварії також відчули на собі жителі Білорусі й Росії.
В той далекий 1986 рік на боротьбу з невидимим ворогом були відкомандировані і наші земляки М.П. Лавренюк, В.О. Петруньків, В.Романюк, В.Повний, М.Поважний, М.Д. Островський, В.А. Кушнір, А.Ф. Шевчук, В.М. Гудима, М.П. Гринчук, П.В. Бондаревський, В.І. Волошин, В.В. Корольов і ін.
До 35 річниці пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в читальному залі публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради організовано книжкову виставку «Терновий вінець Чорнобиля»
Чорнобиль і нині залишається зоною душевного болю і тривог за долю і здоров’я наших дітей ,внуків і правнуків-усіх прийдешніх поколінь. Світла пам'ять про мужніх і самовідданих борців з ядерною небезпекою ,які ціною власного життя врятували майбутнє мільйонів людей.

Комментариев нет:

Отправить комментарий