пятница, 16 апреля 2021 г.

Міжнародний день пам’яток і визначних місць.




18 квітня - Міжнародний день пам’яток і визначних місць.
День заснований згідно з рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО (липень 1983 року)..Діяльність цієї організації присвячена збереженню і охороні культурно-історичних місць в усьому світі.
В Україні «День пам’яток історії та культури» встановлений згідно з Указом Президента від 23 серпня 1999 року
На сьогодні у Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України перебувають 7 об`єктів, що приблизно становить 0,68% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі. Це наступні об`єкти: Київ: Собор святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами;Києво-Печерська Лавра; Ансамбль історичного центру Львова; Геодезична дуга Струве; Букові праліси Карпат та стародавні букові праліси Німеччини;Резиденція митрополитів Буковини і Далмації ; Дерев'яні церкви карпатського регіону Польщі і України; Стародавнє місто Херсонес Таврійський.
До Державного реєстру об’єктів культурної спадщини національного значення у Вінницькій області, занесено 137 пам’яток, серед яких Немирівське скіфське городище; Палац Потоцьких у місті Тульчині, склеп-усипальниця М.І. Пирогова в м. Вінниці та інші. З 2000 року працює Державний історико-культурний заповідник «Буша», до складу якого увійшли пам’ятки археології, скельний храм, залишки фортеці і підземних ходів XVI ст. – дві останні мають статус національних.
До цієї дати в читальному залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради проходить презентація інформаційного стенду «Пам’ятки світової спадщини Юнеско в Україні»,та книжкової виставки «Безцінні скарби рідної культури»






Комментариев нет:

Отправить комментарий