пятница, 12 ноября 2021 г.

На конкурс було подано статтю «Бабій Іван Петрович, український історик, краєзнавець, педагог»

Вікіпедія найбільша та найпопулярніша електронна енциклопедія в світі. Багато сучасників не уявляють пошук якоїсь інформації без використання цього інтернет ресурсу. Нещодавно україномовний розділ Вікіпедії оголосив конкурс «Культурна спадщина та видатні постаті», для наповнення матеріалами про об'єкти культурної спадщини та видатних постатей за регіонами України. Конкурс проходив із 5 жовтня до 5 листопада 2021 року. Цільовою аудиторією конкурсу були бібліотеки України, хоча долучитися могли усі охочі.

Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради також брала участь в конкурсі в фокусній темі «відомі люди, пов'язані з українськими регіонами», активно працюючи та виконуючи ряд вимог та правил створення статті у Вікіпедії. На конкурс було подано статтю «Бабій Іван Петрович, український історик, краєзнавець, педагог».

Історик, краєзнавець, педагог Іван Петрович Бабій є однією з відомих, неординарних, творчих особистостей, на які багата Томашпільська громада. Протягом не одного десятиріччя він опрацьовував величезний масив історичного матеріалу, по крупинці збирав історичні відомості про наш край, публікував ряд своїх праць на шпальтах місцевих видань. Бабій І.П. є автором понад 50 історичних, краєзнавчих публікацій. У 2016 р. до 400-річчя першої згадки про Томашпіль вийшла наукова монографія І.П. Бабія «Томашпільський край: з давніх часів до наших днів (З історії Поділля та Придністров'я)», яка є значним внеском у вітчизняну історичну науку. У книзі І.П. Бабій досліджує голодомор 1932-1933 рр., політичні репресії, гето в період Другої світової війни. Використано історичні документи з різних архівів не лише українських, але й зарубіжних, мемуари, дослідження науковців, праці видатних українських, польських, румунських учених. У 2018р. вийшло друге видання наукової монографії з доповненнями. Іван Петрович і далі займається вивченням сторінок історії нашого краю, роблячи вагомий внесок в дослідження витоків Томашпілля.

Постать Івана Петровича Бабія, на нашу думку, заслуговує на статтю в Вікіпедії, уславлюючи видатних людей Томашпільської громади.






 


Комментариев нет:

Отправить комментарий