понедельник, 21 ноября 2022 г.

 Міжнародний день пам’яті жертв фашизму

Із 1962 року прийнято вважати другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму.
В читальній залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради проходить презентація книжкової виставки «Звинувачується фашизм».
Для нас – це день пам’яті про мільйони людей, які загинули у результаті гігантського, нелюдського експерименту. Це солдати, але ще більше – мирні жителі, які гинули під бомбами, від хвороб і від голоду.
Україна входить до числа країн, найбільш постраждалих у роки Другої світової війни – як від воєнних дій, так і від військових злочинів. Статистика говорить про прямі втрати населення – вбиті та померлі від поранень або голоду, зниклі безвісти складають понад 8 мільйонів осіб.
У роки Другої світової війни з гітлерівською Німеччиною та її союзниками воювали близько 7 мільйонів українців, їх внесок у перемогу над фашизмом був одним із визначальних.
Ключовими ознаками фашизму є: культ особистості, зневага до ліберальних цінностей, систематичне нехтування правами людини, однопартійна система, мілітаризм, культ війни та сили, тотальний контроль спецслужб, антисемітизм та ксенофобія, державна пропаганда в ЗМІ, зовнішня агресія. Ці ознаки об’єднують і Третій Рейх у минулому, і пануючий тепер у Росії режим.
Одним із виявів зазначених ознак у випадку з путінською Росією є її агресія проти України. Українці мужньо протистоять цій страшній агресії, але, як і у випадку з фашизмом у середині XX століття, протистояти потрібно, об’єднавши сили всього демократичного світу. Єдність перед обличчям ворога має стати усвідомленою необхідністю і є запорукою перемоги.






Комментариев нет:

Отправить комментарий