понедельник, 21 ноября 2022 г.

 МИХАЙЛО КОЦЮБИНСЬКИЙ - ПИСЬМЕННИК, ЩО ЗМУСИВ ГОВОРИТИ ПРО УКРАЇНУ ВСЮ ЄВРОПУ.

До дня народження Михайла Коцюбинського (17 вересня 1864р.) на абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради проходить презентація книжкової виставки «Сонцепоклонник з Поділля» на якій представлено дуже багато цікавої літератури про письменника: це його біографія, спогади видатних людей, критичні статті, та твори. У розділі «Роздуми про кіно», представлені книги, за мотивами яких створено всім відомі фільми: «Дорогою ціною», «Кривавий світанок» «Подарунок на іменини» та «Тіні забутих предків» .Книжкова виставка пропонує ознайомитись з літературою та пригадати улюблені кінокадри. Користувачі бібліотеки мають змогу насолодитись цими шедеврами, взявши книги.
Письменник був високоосвіченою людиною, хоча так і не здобув вищої освіти .Знав дев’ять мов – три слов’янські: українську, російську, польську; три романські: французьку, італійську, румунську; і три східні: татарську, турецьку, циганську. У рідному місті письменника, Вінниці ,його ім'я носить одна з центральних магістралей, педагогічний університет, кінотеатр, школа, будинок відпочинку.
У 1981році заснована премія ім. Михайла Коцюбинського, яка є найстарішою та найпрестижнішою премією Вінниччини у царині літератури, з 1992 року набула Всеукраїнського статусу. Кращі твори письменників Поділля відзначені літературною премією імені Михайла Коцюбинського. Її лауреатами стали Анатолій Бортняк, Дмитро Дереч, Григорій Усач, Михайло Каменюк. Ярослав Поліщук. Книга Я.Поліщука «Краса у дзеркалах буття. Постать Михайла Коцюбинського в українській літературі» у 2022 році визнана кращою в номінації науково-популярної літератури.
Творчість М. Коцюбинського належить до тих особливих сторінок нашої культури, які ніколи не припадуть пилом забуття. Мине ще 100 і 200 літ, а до неї повертатимуться, як до глибокої криниці краси і людяності, життя і мрії, казки і дійсності, які вмів гармонійно поєднати високий талант художника і громадянина.


Комментариев нет:

Отправить комментарий