среда, 26 июля 2023 г.

ВАСИЛЬ БАРКА - ЛІТОПИСЕЦЬ УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ

.

115 років тому – 16 липня 1908-го року, народився Василь Костянтинович Барка (Очерет Василь Костянтинович) - один із найбільших сучасних поетів західної еміграції, автор першого роману про Голодомор в Україні.
🇺🇦 Ім’я українського письменника з діаспори прийшло в Україну лише після проголошення незалежності, коли в українців нарешті з’явилася можливість з’ясувати правду про своє недавнє минуле.
Біографія письменника містить багато неймовірних фактів: у сім років він пережив клінічну смерть, лікар оголосив хлопчика мертвим після падіння з кручі, у 1920-их йому заледве вдалось уникнути суду через оформлення експозиції в музеї у «буржуазному» дусі, через те, що назвав комуністів злодіями, працюючи вчителем фізики у школі, Очерета оголосили божевільним, йому пощастило втекти на Кубань, у 1942-му, перебуваючи на фронті, отримав дуже важкі поранення.
Останні 28 років свого життя Барка, який три місяці не дожив до 95-річчя, мешкав у покинутій водонапірній вежі на півночі штату Нью-Йорк. Там він писав, перекладав, малював. Знав кілька мов, а писав тільки українською. Місцеві мешканці називали його «святим чоловіком».
📙📘📚На абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради для вас, шановні читачі, діє виставка – портрет, де зібрана літературна спадщина письменника, запрошуємо до перегляду.





Комментариев нет:

Отправить комментарий