четверг, 14 сентября 2023 г.

Рубрика «ПО КНИГУЄМО!»


пропонує книгу «Фурії Гітлера. Німецькі жінки у нацистських полях смерті», сучасного американського історика, фахівця з Голокосту в Україні Венді Лауер (Wendy Lower). До нас ця книга прийшла в українському перекладі, завдяки Надії Уфімцевій, програмному директору Українського центру вивчення історії Голокосту.

🩸 Авторка розповідає про долі 13 німецьких жінок, яких відправили працювати у 1941-1942 роках в Україну, Польщу та Білорусь. Рівне, Дрогобич, Житомир, Львів - від подій описаних, які проходили тут стає моторошно …
Ці жінки не наглядачки концтаборів, про яких чули і писали багато, а тихенькі медсестри, секретарки, вчительки, миловидні вагітні дружини фашистської еліти. Жінки, які вбивали шприцом, печаткою, словом, пістолетом, адже вони рахували себе вершителями доль, жорстокі мерзенні вбивці…💔
Вчитайтесь лише в цей уривок зі спогадів про німецьку секретарку Йоганну Альтфатер: «Як сказав один із тих, хто вижив, її «огидною звичкою» було вбивство дітей… Вона часто заманювала їх цукеркою. Діти підходили і відкривали рот, а вона стріляла їм у рот із маленького срібного пістолета, який тримала при собі». Це, між іншим, відбулось у Володимирі-Волинському, неподалік Луцька.
📙 Книга важка , її читати боляче, але потрібно. Потрібно знати, щоб ніколи не повторилось…
Особливо близька вона для українського читача ще й тому, що деякий час вісім із цих тринадцяти жінок були тісно пов’язані з окупованою Україною. І сьогоднішні звірства російських убивць, як страшне відлуння тих часів, вони творять свої страшні злочини на нашій рідній українській землі.
📗Книга Венді Лауер «Фурії Гітлера. Німецькі жінки у нацистських полях смерті», знаходиться в читальній залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради, звертайтесь, чекаємо на вас!


Комментариев нет:

Отправить комментарий