вторник, 18 апреля 2023 г.

ОДВІЧНИЙ ПОКЛИК ЛЕБЕДИНОЇ ЗГРАЇ

 

23 квітня, виповнюється 100 років від дня народження Василя Сидоровича Земляка (справжнє прізвище – Вацик) – українського письменника та кіносценариста.
З нагоди ювілею письменника, на абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради, відкрито виставку – портрет «Одвічний поклик лебединої зграї».
Письменник Василь Земляк збагатив українську і світову літературу своїми прекрасними творами , які надруковані величезними тиражами в Україні та у перекладах іншими мовами. Письменник залишив плідний слід на рідній землі.
За дилогію «Лебедина зграя» і «Зелені млини» письменник посмертно отримав у 1978 році Державну премію УРСР ім. Т.Г. Шевченка. «Лебедину зграю» перекладено польською, німецькою, чеською, болгарською мовами.
За сценаріями письменника, створено художні фільми: «Люди моєї долі», «Новели Красного дому», «Олесь Чоботар», «Останній патрон», «На Київському напрямі» а «Дочка Стратіона» – найвідоміший фільм, що обійшов кіноекрани майже всього світу, та всім відому культову українську кінострічку «Вавилон XX», зняту у 1979 р. режисером Іваном Миколайчуком на кіностудії ім. О. Довженка, за романом «Лебедина зграя».



Комментариев нет:

Отправить комментарий