пятница, 28 января 2022 г.

104 роки бою під Крутами


На станції, що має назву Крути,
На смерть стояло триста юнаків,
Щоб Україні волю повернути
І зберегти на тисячі віків.
(Сорока Ю.В.)
29 січня 1918 рік… Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії та безпечності. Збройне зіткнення на залізничній станції біля села Крути, яка розташовувалася на 130-му кілометрі в північно-східному напрямку від Києва, Україна. Учасники події: невеликий загін з боку юної Української Народної Республіки і знаменита Червона гвардія Радянської Росії, яка значно перевищувала своїх вимушених супротивників числом, бойовим потенціалом і досвідом. Як результат, у нерівній боротьбі полягло близько 300 студентів…
Сімдесят років не згадували про подвиг тих, хто першим загинув в ім’я незалежної України. День битви під Крутами став трагедією української молоді й усього українського суспільства.

Для тих, хто цікавиться історією нашої держави, постійних відвідувачів та читачів на абонементі Публічної бібліотеки проходить презентація книжкової виставки «Крок у безсмертя» , присвяченої пам’яті Героїв Крут. Серед представлених на виставці видань – книга «Крути, січень 1918 року», куди увійшли невідомі і маловідомі документи, свідчення, спогади учасників бою під Крутами. Зацікавлять читачів матеріали видань «Героїка трагедії Крутів», збірка «Крути», Зарицький В. « Крутянська подія», Байдаченко А. «День перед вічністю». В цих виданнях на основі спогадів учасників бою, роздумах сучасників осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни. Ми повинні знати історію, що вмита кров’ю і сльозами.. 




Комментариев нет:

Отправить комментарий