четверг, 27 января 2022 г.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту


27 січня у всьому світі відзначається День пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц - Біркенау в Освенцімі.

"Неможливо розповісти про геноцид, але і замовчувати його не можна". Ці слова належать колишньому в’язню Освенціма Єлі Візелю. Він вижив у таборі смерті, щоб стати письменником та журналістом, а у 1986 році – лауреатом Нобелівської премії миру.

Не обминуло це страшне лихо євреїв селища  Томашполь. Першу і страшну акцію по знищенню євреїв нацисти провели 4 серпня 1941 року. В той день, як стверджують очевидці, розстріляли 100 жителів Томашполя та навколишніх сіл.

Фашистські загарбники загородили східну частину містечка колючим дротом і за ним розташували гетто. На цей клаптик землі зігнали 1225 людей і під страхом та знущанням протримали їх 2 роки і 8 місяців. А згодом каральний загін сотню євреїв з гетто розстріляв. Три доби на могилах піднімалась і опускалась земля…

До цієї скорботної дати в читальному залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради організовано книжкову виставку  «Пам'ять про Голокост – трагедія ХХ століття». Одним з дослідників історії голокосту є історик, краєзнавець Іван Петрович Бабій, який в своїх працях висвітлював трагедії гетто в Томашполі.

Доки жива людська пам'ять, трагедію Голокосту слід згадувати із соромом і жахом. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому не повинних євреїв і представників інших національностей, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, в роки другої світової війни.

Зберігаючи пам'ять про Голокост, ми прагнемо до того, щоб світ ніколи більше не допустив повторення цієї жахливої сторінки історії.



  

Комментариев нет:

Отправить комментарий