четверг, 1 сентября 2022 г.

 29 серпня вшановується День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни.

Боротьба українського народу за свою незалежність тривала протягом століть, і у XXI, коли, здавалося, ми вже здобули загальновизнану незалежність, знову була пролита кров захисників. Спершу в 14 році це були герої Небесної Сотні, згодом – перші захисники Криму та Донбасу.
Окремою сторінкою боротьби стали бої з російським агресором наприкінці літа 2014 року. Кривавий Іловайський серпень залишиться однією з найкривавіших сторінок війни на Сході України. Вісім років тому відбулася одна із найтрагічніших подій в історії незалежної України – Іловайський котел.
24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про затвердження 29 серпня пам'ятного дня. Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі — дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року.
У цей час там саме поспіли соняхи, але їх урожай так і не зібрали у 2014 році, адже там тривали бої й залишилися загиблі українські захисники. Тому сонях - символ скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.
З того часу про цю трагедію написано чимало книг, відзнято десятки документальних фільмів.
До дня пам’яті захисників України в читальній залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради відбулася презентація книжкової виставки «Герої нашої доби», на якій представлено книги, що описують Іловайську трагедію. Крім книг на виставці представлені інформаційні матеріали про земляків - томашпільчан, які віддали своє життя за незалежність України.
Ми пам’ятаємо кожного Героя та Героїню, які поклали життя задля нашої незалежності від агресора. І доки жива ця пам’ять – доти Україна нездоланна.





Комментариев нет:

Отправить комментарий