четверг, 1 сентября 2022 г.

НОБЕЛІВСЬКА ЛАУРЕАТКА, ЩО ПІДКОРИЛА СВІТ ЛЮБОВ’Ю

 НОБЕЛІВСЬКА ЛАУРЕАТКА, ЩО ПІДКОРИЛА СВІТ ЛЮБОВ’Ю.

26 серпня виповнюється 112 років від дня народження жінки-легенди ХХ століття, лауреата Нобелівської премії Миру, фундаторки Ордену милосердя, святої при житті, — матері Терези.
До дня народження католицької черниці, благодійниці, засновниці Доброчинних місій матері Терези в читальній залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради оформлено тематичну полицю «Найбільша вбогість – це вбогість серця».
Уродженка Скоп’є (в 1910 роки це була частина Османської імперії) Агнес Гонджа Бояджіу була молодшою дочкою в сім’ї косовських албанців і з дитинства цікавилася релігією.
У віці 18 років вона виїхала до Ірландії, вступивши в католицький чернечий орден «Ірландські сестри Лорето», і незабаром, як і мріяла, виявилася в Індії, в Калькутті, де протягом 20 років викладала в жіночій школі. Постриг в черниці стався в 1937 році – з тих пір уродженка нинішньої Північної Македонії носила ім’я матері Терези
В 2003 році Папа Іоанн ІІ зарахував її до лику блаженних. Прикладом втілення милосердя і любові до ближнього, мужності й незламності, стала для мільйонів людей ця маленька скромна жінка. В Бейруті вона зупинила бойові дії двох фронтів , щоб вивести дітей із зони обстрілу Мати Тереза створювала пересувні госпіталі, будувала притулки в Гарлемі. Вона заснувала першу клініку для хворих на СНІД. В ХХ столітті Мати Тереза стала не просто символом милосердя, але разом зі своїми послушницями являла реальну силу, з якою не можна було не рахуватися.
Коли Мати Тереза дізналася про вибух на Чорнобильській станції, вона вирішила їхати в Україну. Її подорож починається з Москви, де вона просить радянське керівництво створити благодійний фонд для постраждалих внаслідок Чорнобиля. Їй відмовляють. Як написала газета «Нью-Йорк Таймс», у Кремлі не дозволили закордонній релігійній організації на чолі з Нобелівською лауреаткою займатися благодійною діяльністю в СРСР. Далі Мати Тереза вирушає в Україну. У Києві монахиня зупинилась у Флорівському жіночому монастирі, відвідувала київську каплицю на Святошині у день встановлення хреста в церковному саду, що мав бути знаком єдності Сходу та Заходу. Ця парафія була єдиним місцем богослужінь на Київщині для католиків.
Можливо сама Мати Тереза своєю діяльністю задала рівень існування благодійної допомоги у світі.
В Україні існує давня традиція суспільної праці, взаємодопомоги, піклування про ближнього. Осіб, які працювали у цій сфері, називали громадськими діячами, альтруїстами, доброчинцями, добровольцями, волонтерами. Нині, в умовах жорстокої війни, ми бачимо активну волонтерську діяльність, котра щоразу зростає.









Комментариев нет:

Отправить комментарий