пятница, 27 октября 2023 г.

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ



У 2023 році згідно указу Президента України Володимира Зеленського дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня. Дата свята змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови. Українську офіційно визнали літературною після видання «Енеїди» Івана Котляревського. Тож Котляревського вважають основоположником нової української мови.
ЦІКАВІ ФАКТИ
✅Рекордсменом серед переведених творів є «Заповіт» Т. Г. Шевченка. Починаючи з 1845 року, його перекладали на різні мови 147 разів.
✅До недавнього часу українська мова нараховувала приблизно 276 тисяч слів. В останні роки збільшилась кількість слів на декілька сотень.
✅За лексичним запасом найбільш близькими до української мови є: білоруська (84%), польська (70%) та сербська (68%).
✅Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце у світі за мелодійністю (після італійської) й третє за красою лексики (після французької та перської).
До свята в читальному залі оформлено книжкову виставку «Слово наше рідне-слово українське», де представлені книги, в яких висвітлюється історія народження та розвитку української мови,підручники ,словники ,довідники на допомогу її вивченню.




Комментариев нет:

Отправить комментарий