вторник, 14 февраля 2023 г.

10 лютого всесвітній день парасольки

 


📙🌂10 лютого всесвітній день парасольки. Про які цікаві факти,та історію виникнення аксесуару ми з вами можемо дізнатися :⛱
Перша парасолька з’явилися понад тисячу років до нашої ери, коли навіси з павиного пір’я , пальмового листя, бамбуку захищали від сонячного проміння. Вчені припускають , що батьківщиною парасольки є Китай або Єгипет - країни Давнього Сходу. Хоч історики досі сперечаються хто винайшов парасольку: китайці,єгиптяни чи індійці. У Китаї нею користувалися ще в одинадцятому столітті до нашої ери. Вважають, що саме тоді й з’явилися парасольки.
☂️ 📕📒У Китаї , Египті та Індії парасолька символізувала багатство і владу. Парасолі нерідко сягали півтора метра заввишки і мали масу близько 2 кг. Що знатнішою була людина, то її свита носила за нею більшу кількість парасольок. У Давньому Єгипті парасольки були напівкруглі, прикрашені торочками, їх могли мати тільки імператор та його оточення.
У Європі парасолі з’явилися у Франції в сімнадцятому столітті. Ними користувалися виключно жінки для захисту від сонця. У Франції перша парасолька була в королеви. Її аксесуар для захисту від сонця мав кістяну ручку, верх - з вощеного полотна, а каркас - з китового вуса. Назва парасолі пішла від її основної функції: французькою мовою «пара соль» - «захищай від сонця».
🌂📔☔️ З 1750 року парасолька з’являється в Англії - одній із найбільш дощових країн Європи . Саме тоді вона набула своєї призначеності- парасольки почали захищати від дощу. Таким використанням вперше всіх здивував Джонас Хенвей. Він тривалий час у дощову погоду виходив на вулицю із жіночим аксесуаром. За його прикладом користуватися парасольками почали й інші чоловіки.
⛱ 🌂☔️ У нас парасольками широко почали користуватися жінки у 18столітті. Вони навіть стали атрибутом небагатої знатті, коли можна собі дозволити цей аксесуар, бо не вистачало коштів на екіпаж.
Перша в історії складана парасоля появилась навесні 1917р. У 1850-ті роки механік-винахідник Самуел Фокс зробив полегшену парасольку на металевому каркасі зі спицями, що складалися. Він зробив металеву основу і спиці, а поверхню парасольки обтягнув прогумованою тканиною.
Сучасна парасолька була запатентована у 1969 році американським винахідником Бредом Філліпсом. Парасольки почали виготовляти з нейлону, який досі використовують у їх виробництві.
🌈 ☂️ ⛱ 2012 року на одному з бульварів португальського міста Агеда компанія «Sextrafeira» створила яскраву інсталяцію з кольорових парасольок, які повисли над вулицею, захищаючи людей від спеки та дощів. Ця ідея дуже сподобалася мешканцям Агеди і численним туристам.Згодом чудові вулиці парасольок з’явилися в багатьох містах світу. В Україні схожі інсталяції прикрашають Харків, Львів, Житомир та інші міста. Хоча парасольку вважають символом негоди, строкаті барви створюють атмосферу веселощів й зовсім не нагадують про дощ.
📔📒📕☂️Таку інсталяцію ви зможете побачити, якщо завітаєте на абонемент Публічної бібліотеки.






Комментариев нет:

Отправить комментарий