вторник, 14 февраля 2023 г.

Всесвітній день радіо

 


📠📟📻13 лютого - Всесвітній день радіо. Ініціатором заснування події була Іспанія, а з листопада 2011 року свято було остаточно затверджене міжнародною організацією ЮНЕСКО.
Гасло цьогорічного Всесвітнього дня радіо: «Радіо – це ти!» І це свято – чудова нагода відзначити особливу роль цього засобу інформації та зв‘язку в нашому житті.
📘📕📗В читальній залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради організовано ретро – виставку «Історія яка говорить . Старе добре радіо… »
Термін «радіо» вперше ввів в обіг англійський фізик-хімік Вільям Крукс у 1873 році. У 1831 році англійський фізик Майкл Фарадей продемонстрував, що електричний струм може генерувати магнітне поле. У 1864 році шотландський фізик Джеймс Максвелл теоретизував, що енергія такого поля може випромінюватися у вигляді хвиль, подібно до тих, що на поверхні ставка, але зі швидкістю світла. Згодом німецький фізик Генріх Герц підтвердив цю теорію тим, що генерував електромагнітні хвилі та вловлював їх на близькій відстані. Подібні досліди робив і Ернест Резерфорд з Нової Зеландії. Марконі пристосував і вдосконалив своє устаткування, додавши до нього грубо зроблену антену, і таким чином зумів передати телеграфний сигнал на досить-таки велику відстань. Відтак почався розвиток бездротової телеграфії.
🇺🇦Хоч дискусії про винахідника радіо не припиняються й досі, можемо точно сказати: Україна не пасла задніх. Саме історія українського радіо нас цікавить найбільше. Цікава подія трапилася 25 березня 1898 року. Український вчений Микола Пильчиков продемонстрував кілька дослідів, пов’язаних з радіокеруванням (керування “крізь стіни”). Серед предметів дослідів був годинник, що керувався за допомогою радіосигналу, модель маяка з керованими сигналами тощо. Важливо сказати, що вчений використовував і розробки інших винахідників, і власні напрацювання. Також відомо, що Пильчиков пропонував військовому міністру запровадити у радіокерування у військовій сфері — телеграфний захищений зв’язок, керовані міни, мінні човни та міноносці без екіпажу. Вченому дозволили проводити дослідження і надали відповідне фінансування та обладнання.Отож можемо з впевненістю сказати, що українські вчені працювали на рівні світових технологій.
Щодо радіомовлення в Україні, то вперше така подія відбулася 16 листопада 1924 року о 19:00. Гучний, але не надто якісний звук сколихнув вулиці Харкова: «Алло, алло, алло! Говорить Харків, говорить Харків, говорить Харків! Усім, усім, усім! Працює перша в Україні радіотелефонна станція!»…
📟📠📻Це досить дивно, але в епоху сучасних технологій радіо все одно продовжує бути актуальним і важливим у нашому повсякденному житті. Мабуть, немає людей, що не вмикають радіо в автомобілі під час довгих чи коротких поїздок. Адже саме тоді ми маємо час послухати останні новини або нову пісню улюбленого виконавця.
Радіо, як і раніше, залишається найбільш динамічним, активним та привабливим медіа.💛💙





Комментариев нет:

Отправить комментарий