четверг, 23 февраля 2023 г.

15 лютого СТРІТЕННЯ ГОСПОДНЄ.

 

Стрітення- одне з 12 найбільших свят християнського року, яке завершує Різдвяний цикл.
Цього дня Діва Марія з Йосифом принесли маленького Ісуса до Єрусалимського храму, де його зустрів Святий старець Симеон. Побачивши пару з немовлям, він одразу взяв малюка на руки, підняв над головою і проголосив Спасителем людського роду.
Віряни цього дня обов'язково відвідують храм, де проводиться святкова літургія. У церкві на Стрітення освячують «стрітенську воду» і «громничу свічку». Вважається, поки свічка горить, вона здатна захищати людину від хвороб, бід і всіляких негараздів. Також чудодійною вважається і вода. Тому нею обов'язково обприскували будинок та окропляли худобу.
У народі кажуть, що на Стрітення зима йде туди, де було літо, а літо — де була зима. При зустрічі на Стрітення стара Зима і молоде Літо сперечаються між собою — кому йти, а кому вертатись? Якщо до вечора стане тепліше — Літо переспорило Зиму, якщо холодніше — Зима. Ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай і роїння бджіл. Вітер — погана ознака. Відлига — жди пізньої весни. «Як на Стрітення півень нап’ється води з калюжі, то жди ще стужі!»
Більше цікавої інформації про це велике свято Ви зможете дізнатись, завітавши до нашої бібліотеки-філії для дітей, де розміщена книжкова виставка «СТРІТЕННЯ».




Комментариев нет:

Отправить комментарий