вторник, 23 апреля 2024 г.

До 180 річниці класика французької літератури А. Франса

✒️ Під літературним псевдонімом Анатоль Франс творив французький письменник Анатоль Франсуа Тібо. Він відомий не тільки як автор художніх творів, лауреат Нобелівської премії з літератури, а й як літературний критик, член Французької академії.
📘📗До 180 річниці класика французької літератури, на абонементі Публічної бібліотеки діє персональна виставка: «Творчість Анатоля Франса - філософська панорама життя людства» . Характерною рисою творів Франса є поєднання іронії з любов’ю до людей, з художнім розумінням краси в усіх проявах життя. Серед представлених на виставці творів - роман, що приніс Франсу популярність: «Злочин Сильвестра Боннара» та «Острів пінгвінів» —з перекладацької спадщини Валер’яна Підмогильного, який був найвидатнішим українським перекладачем творчості французського письменника і зробив переклад 6 його романів і декількох оповідань.
Цікавинки з життя письменника:
📚А. Франс вважав, що “подорожі навчають більше, ніж будь-що інше. Іноді один день, проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років життя вдома”
📖Франс цікавився життям і окремих людей, і людства в цілому. Заглиблюючись в історію різних часів і народів, він створював захоплюючі філософські притчі для своїх співвітчизників і сучасників з безмежною вірою в силу розуму і прогресивний рух людства.
✒️В епоху авторучок і друкарських машинок принципово писав гусячими перами.
📜При написані творів не використовував чистий папір, любив творити на старих листах, конвертах, запрошеннях, візитках і квитанціях.
Його відома цитата: «Без розумової культури не може бути витончених почуттів».🌹



Комментариев нет:

Отправить комментарий