середа, 22 травня 2024 р.

ТРАГЕДІЯ НЕЗНИЩЕНОГО НАРОДУ



Щороку 18 травня в Україні та світі вшанували пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.
В читальній залі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради, до 80 роковин пам’яті жертв цього злочину, презентовано виставку – пам'ять: «Кримські татари: поневіряння і надія».
Книги, представлені на виставці, ілюструють історію Криму, долю його мешканців, також розкривають події травневих днів 1944 року – однієї з найтрагічніших сторінок.
У 1944 році примусова депортація торкнулася всіх кримських татар, які жили на півострові: і мирних жителів, і фронтовиків, які після повернення додому теж отримували заборону на подальше життя в Криму. У цей день з півострова відправили перший ешелон кримських татар.Загалом було депортовано близько 200 тисяч осіб.
Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися вдома на своїй рідній землі. З початком окупації росією Кримського півострова у 2014 році історія повторюється. Тисячі кримських татар змушені були знову покинути рідні домівки. Всі ці роки російська окупаційна влада кидає за грати, катує, проводить репресивну політику залякування, безслідного зникнення кримських татар, порушення громадянських, політичних і культурних прав.
Мріємо, що історичну справедливість буде відновлено, що Україна буде вільною і киримли будуть повноправно господарювати на своїй історичній території. Віримо – жахливі воєнні злочини, вчинені в нашій країні терористичними військами російської федерації, матимуть покарання!




Немає коментарів:

Дописати коментар