пʼятниця, 17 травня 2024 р.

РІКА ЖИТТЯ ВЕЛИКОГО ХУДОЖНИКА УКРАЇНСЬКОГО СЛОВА



🌻13 травня виповнюється 175 років від дня народження Панаса Мирного(Рудченко) – письменника, без якого не можна уявити історію української культури другої половини XIX – початку XX століття.
📙 На абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради організовано виставку- портрет: «Ріка життя великого художника українського слова», де представлені твори Панаса Мирного - прозаїка, драматурга, публіциста та книги присвячені біографії аналізу творчості письменника.
« На день народження письменника та драматурга Панаса Мирного, неодмінно прийшли б Марія Заньковецька, Леся Українка, Михайло Коцюбинський та Василь Стефаник. Панас Мирний любив збирати гостей у своєму будинку в Полтаві. До речі, це було перше і єдине його власне житло, у яке зміг перебратися з дружиною та трьома дітьми в 1903 році.
🏡У полтавській садибі Панаса Мирного ще донедавна родили яблуні та груші, з плодів яких письменник варив варення. 🏞Ще залишилися верби біля ставу, у якому він плавав сам та вчив плавання своїх і сусідських дітей. І досі тут працює музей письменника, відкритий у 1940 році, першим директором якого був син Мирного – Михайло». ( з розповіді Вікторії Пащенко, провідної наукової співробітниці Літературно-меморіального музею Панаса Мирного в Полтаві.)🌼
ЩО ВИ НЕ ЗНАЛИ ПРО ПАНАСА МИРНОГО
*Із дитячих років Рудченко був мовчазний та не любив сварки. Можливо, саме через це він обрав собі прізвище “Мирний”.
*П. Мирний знаний як дослідник і палкий агітатор української мови та перекладач
*Його роман “Хіба ревуть воли, як ясла повні…?” був виданий у Женеві, його нелегально переправляли через кордон.
*Багато своїх творів залишив недописаними через брак часу
*Свої рукописи зберігав у скрині для сала
*Головну героїню з роману «Повія» списав з дівчат яких кохав
* Одружився в 40 років


Немає коментарів:

Дописати коментар