середа, 22 травня 2024 р.

РУБРИКА «ПО КНИГУЄМО!»


пропонує книгу Володимира Рафєєнко "Петрикор — запах землі після дощу".

Володимир Володимирович Рафєєнко український письменник, прозаїк і поет, народився в Донецьку. З 1992 по 2018 писав свої твори російською, в основному видавався в Росії і вважався представником російської літератури. Після переїзду на Київщину, в 2014 році, вивчив українську мову, згодом почав писати українською свій новий роман та став повноцінним представником української літератури. Його роман "Петрикор — запах землі після дощу" потрапив до списку «Найкращих українських книжок 2023 року за версією PEN Ukraine»
В книзі "Петрикор — запах землі після дощу" йдеться про повномасштабне вторгнення, яке залишило мільйони українців без дому, спокою і принесло стільки болю, що можна зійти з розуму. Що, на перший погляд, і сталось з персонажами цього роману. Віктор - вдруге вимушений переселенець. Чоловік спершу покидав рідний Донецьк, а навесні двадцять другого йому вже довелося залишати дім на Київщині, знаходить прихисток в Тернополі і намагається згадати... згадати, що трапилось з ним вдома, на київському хуторі страшної весни 2022. В Тернополі він зустрічає жінку Марію та хлопчика Петра — однолітка війни, народженого у день першої появи росіян на вулицях Донецька. Марія вважає свого чоловіка, який загинув під Гостомелем в перші дні повномасштабної війни, живим, а свого сина Петрикора — мертвим…
Книга важка, сильний і страшний текст про самотність, війну, яка не омине навіть тих, хто перебуває у глибокому тилу, про біль, що виокремлює тебе з-поміж інших, але врешті допомагає знайти таку саму зболену людину, щоби бути поруч і підтримувати одне одного.
“Смерть — це привілей живого. Попереду всіх нас чекає страшенна злива, а потім деякий час над Україною буде лити тихий і теплий дощ. Після нього обов’язково з’явиться той шалений запах, що всі ми знаємо з дитинства. Запах життя — запах землі після дощу.”




Немає коментарів:

Дописати коментар