пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Мій край, моя родина у старих світлинах.

 

Фотографії родини Макогонюк Інни Валеріївни с. Пеньківка Томашпільської громади.
✅Фото1. Корчинські Микола Михайлович (1919р.н.) та Пелагея Бартківна (1916р.н ) - мої прабабуся і прадідусь. Пройшовши всі жахіття Великої вітчизняної війни, прадідусь був тяжко поранений. Після війни повернувся в село в рідний колгосп «Комуніст», працював їздовим - в мороз і в спеку сумлінно виконував свою роботу. Скільки вантажу перевезли його розумні трудящі коники! Бабуся Пелагея до війни працювала на буряківничій ланці. Народили і виховали з дідусем п’ятеро дітей: Ганю, Надію, Тетяну, Федора та Михайла. Натруджені, але ж які щасливі стоять у парі, попереду ще так багато справ!📷
с. Пеньківка.1966 рік.
✅Фото 2. Весілля моїх бабусі Гані (1941р.н) з дідусем Яковом Близнюком (1929р.н). Біля нареченої з правої сторони, її дружки - Явтуховська Ганя, яка тримає в руці прив’язаний на червону бинду весільний коровай, та Войцехівська Ганя. Біля нареченого, зліва, дружби: Власишин Віктор, Захаров Іван, Близнюк Петро, Яровий Микола та Гудима Тимофій. Бабуся згадує, що була на своє весілля одягнена в рожеву блузку та білу спідницю, а на голові красивий, зроблений на замовлення, двоярусний вінок з воскових квітів, та довгий шовковий білий вельон. Усміхнений молодий, вже по «модному» закотив рукави білої сорочки. Чималенький гурт запрошених весільних гостей, впізнавайте, пеньківчани, своїх рідних та знайомих! Яке ж весілля без музик?! На світлині вони стоять на самому задньому плані, готові зіграти запальний весільний танок! Молодих зустрічають хлібом і сіллю після вінчання у храмі.
с. Пеньківка.1960 рік.
✅Фото 3. На світлині моя бабуся Ганя Корчинська (1941 р.н.) зі своєю молодшою сестрою Надею (1943р.н.) в день свого весілля.
с. Пеньківка. 1960рік.
✅Фото 4. Особливо люблю розглядати цю фотографію, другий день весілля моїх бабусі і дідуся, це був «пропій» і проходив він обов’язково в домі нареченого. Наречена разом зі своїми батьками, родиною та запрошеними, сидять за весільним столом – вони гості. Молодий за стіл не сідав, він приймав гостей та запрошував всіх до столу.
Біля нареченої зліва сидить батько - Корчинський Микола, біля нього Нагірняк Василина, далі син Федір та доньки Надія, Тетяна, далі Дідик Харитина, Близнюк Марія зправа від нареченої - її мати Пелагея Корчинська. Біля неї Нагірняк Марія, Валідуда Марія, Близнюк Ганна, Близнюк Іван, Близнюк Петро, Мотрук Ганна, позаду в крислатому капелюсі дружба - Яровий Микола.
Звертаю увагу на весільний стіл: великі глибокі полумиски, щедро наповнені святковими наїдками. Бабуся згадує страви, які готувались тоді на весілля: «До столу подавалась каша до м’яса, засипана капуста, холодець, на солодке – молочна каша та солодкий узвар з сухофруктів. На другий день весілля обов’язково варили борщ». Веселі дівчата та старі жінки одягнені в красиві вишиті сорочки та намиста, а голови дружок - малих дівчаток та дівчат «на виданні», пов’язані білими чи однотонного кольору хустками, старші ж жінки зав’язували хустини чорного кольору.
с. Пеньківка. 1960рік.
✅Фото 5. Радісна зустріч - з армії повернувся брат! Ця подія зібрала трьох рідненьких братів: в центрі наймолодший із братів - мій дідусь Близнюк Яків (1929р.н.), зліва Близнюк Петро(1924р.н.) зправа Близнюк Іван (1926р.н.). Петро і Яків в костюмах і вишитих сорочках з подвійним коміром, брат Іван у військовій формі - він тільки повернувся з армії.
с. Пеньківка. 1948.
Проєкт реалізовується завдяки Лариса Білозір та ГО Ми - Вінничани






Немає коментарів:

Дописати коментар