пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО - ПЕРШИЙ ПОЕТ КІНОМАТОГРАФУ.


Твори Олександра Довженка – це живлюща криниця думок, знань, почуттів, барв. Це своєрідний літопис історії українського народу. Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради до 130 - річниці від дня народження славетного кінорежисера, класика світового кінематографу, видатного письменника, художника, прозаїка і драматурга, проводить виставку-ювілей:📙🌻
«Перший поет кінематографу», яка познайомить читача з творчістю митця, відкриє найцікавіші факти про його життя, дитинство Довженка на берегах Десни, як воював у складі куреня Чорних гайдамаків, заснованого Симоном Петлюрою, і ледве не був розстріляний за це.🏞
Цікаві факти з життя і творчості:
✅Олександр Довженко народився в досить бідній сім’ї, і письменним був тільки дідусь. З 14 дітей вижило лише двоє: Сашко і його сестра.
✅Довженко жив, незважаючи на світову популярність, дуже бідно. Він протягом 15 років носив одну й ту саму шубу і той же костюм.
✅Коли почалася Друга світова війна, Довженко, незважаючи на нещодавно перенесену хворобу серця, першим з майстрів кіно надів військову форму. Він очолив фронтову кінознімальну групу.
✅Творчу кар’єру Олександр Петрович починав як художник-карикатурист.
✅Чарлі Чаплін високо цінував творчість письменника, він говорив: “слов’янство поки що дало світові кінематографії одного творця – мислителя та поета, Олександра Довженка”.
✅Свої роботи Олександр Довженко любив порівнювати з деревами: “Мої картини схожі на яблуні: добре потрусив – набрав 500 яблук, погано – впало штук 10”.
✅Особисте життя Довженка було сповнене бурхливих романів та трагічних розчарувань. Найвідомішою його любов’ю стала актриса Зінаїда Юдіна, з якою він прожив 6 років, але так і не одружився. Лише у 1940 році він одружився з Юлією Солнцевою, яку називав “золотою дівчиною”.
Помер на дачі під москвою, мріючи бути в Україні і марячи нею. На прощання з митцем українська делегація привезла сніп жита, грудку рідної землі і яблука — оспівані Довженком в "Землі", символ України для нього і символ геніальності маестро для його глядачів.🍏🍎



Немає коментарів:

Дописати коментар