пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Мандрівка у світ Котляревського

 Відкриває ювілейну палітру вересня український письменник, поет, драматург та засновник нової української літератури – Іван Петрович Котляревський.

🌻9 вересня Україна відзначає 255 років від дня народження письменника, який подарував українській літературі небагато творів, але кожен з них є неперевершеним вкладом в спадщину України XVIII ст. «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» – усі ці перлини української культури відомі не лише в Україні, але й далеко за її межами. 📚Саме з цього творчого доробку письменника, починається потужний рух національного відродження. Про ці та інші цікаві факти з життя розповідає виставка літератури «Ви словом українським розпочали співати», презентація якої проходить на абонементі Публічної бібліотеки Томашпільської селищної ради. 📙
Цікаві факти творчості письменника :
✅Котляревський увійшов у історію завдяки тому, що першим написав твір українською мовою. Цим твором є “Енеїда“.
✅ «Енеїда» Котляревського майже миттєво стала популярною за межами України. Так, книгу мав у власній бібліотеці Наполеон, а цар Микола І — цілих два примірники!
✅ “Енеїда” була написана за 26 років.
✅ Уперше "Енеїда" була видана без відома автора 1798-го видавцем Максимом Парпурою. Котляревський розлютився через це, так, що присвятив у наступній частині "Енеїди" видавцеві такі рядки:
"Якусь особу мацапуру там шкварили на шашлику,
Гарячу мідь лили за шкуру І розпинали на бику:
Натуру мав він дуже бридку, кривив душею для прибитку.
Чужеє оддавав в печать; без сорома, без Бога бувши
І восьму заповідь забувши, чужим пустився промишлять".

Немає коментарів:

Дописати коментар