пʼятниця, 7 червня 2024 р.

КНИГА, ЯКУ ВАРТО ЧИТАТИ «З ОЛІВЦЕМ ДЛЯ ПІДКРЕСЛЕНЬ».


📕Днями побували на творчій зустрічі з доктором філологічних наук, професором Іриною Фаріон, яка презентувала свою монографію "Англізми та протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті» у співавторстві з Галиною Помилуйко-Недашківською та Анною Бордовською.
При зустрічі Ірина Фаріон наголосила, «що ця праця на понад 700 сторінок не про заміну безпотрібних англізмів на українізми, а про можливість чи НЕможливість українців НАРЕШТІ проявити національну гідність і гордість і не лягати ні під чужі мови, ні під чужі закони, ні під чужі цінності».
Наприклад, Ірина Фаріон зіштовхнулася з тим, що Григорія Сковороду тепер називають дауншифтером. «Бідний Сковорода… Якби він знав про це…»
Біографічний фільм про Лесю Українку анонсується як «Прем’єра: перший тизер байопика про Лесю Українку”. Ірина Фаріон ставить питання: «Невже українська мова не здатна передати своїми словами оце щось про Лесю Українку, яка, знаючи з десяток чужих мов, геніальною стала винятково своєю українськомовною творчістю? Пані Ірина підкреслює: «… не можна бездумно копіювати чужу реальність».
📙Монографія «Англізми і протианглізми…» складається з шести розділів. Для кожного розділу Ірина Фаріон обрала відомих українців – патріотів:. Василь Стус – на сторожі першого розділу, Дмитро Донцов – другого, Іван Франко – третього, Іван Огієнко – четвертого, Дарія Віконська – п'ятого, Гнат Хоткевич – шостого.
Дякуємо організаторам за можливість бути присутніми на цікавій, повчальній, живій, пронизаній палким патріотизмом, зустрічі з авторкою такої важливої в житті кожного українця книги. Бібліотека придбала монографію "Англізми та протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті" з автографом пані Ірини Фаріон. Книга чекає на вас в читальній залі Публічної бібліотеки.





Немає коментарів:

Дописати коментар