пʼятниця, 7 червня 2024 р.

ДЕНЬ СЛОВ'ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ І КУЛЬТУРИ


📜Українці разом з усіма іншими слов’янськими народами 24 травня відзначають День слов’янської писемності й культури, встановлений на честь творців слов'янської писемності святих Кирила і Мефодія - покровителів Європи.
🏞Україна є невід’ємною частиною європейської родини, бо має одні витоки зі східно – та південно європейськими державами, спільну історію, писемність, культуру.
🌞В цей день вшановуємо пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітителів та проповідників християнства, творців слов’янської абетки, які відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури, перших перекладачів та проповідників християнства.
📗📙З нагоди свята в читальній залі Публічної бібліотеки проходить презентація книжково-ілюстративної виставки-огляду «Духовний стержень що єднає». Чільне місце на виставці зайняли книжкові видання, які висвітлюють історичні аспекти внеску братів Кирила і Мефодія в історію освіти, культури слов'янських народів та розвитку писемності, ознайомлюють з дослідницькими працями українських мовознавців як минулого - так і сучасних лінгвістів.
✒️Кирило і Мефодій: цікаві факти
✅Кирило і Мефодій приходились один одному братами. Народилися вони в багатій і знатній родині в місті Солуні, яке в наші дні називається Салоніки. Кирило володів слов’янською, грецькою, арабською, латинською мовами та івритом.
✅Творці старослов’янської абетки Кирило і Мефодій були за походженням не слов’янами, а греками.
✅У церковному побуті їх зазвичай згадують, як “Мефодій і Кирило”, а не навпаки, так як церковний сан Мефодія був вище.
✅Створена братами-просвітителями Абетка використовувала літери грецького алфавіту, а складалася вона з 43 символів. Цим і пояснюється схожість деяких українських і грецьких букв.
✅24 символи Кирило і Мефодій запозичили у греків, а ще 19 придумали самостійно. Але з часом алфавіт все одно скоротився.
✅У житті повсякденному братів звали Костянтином і Михайлом. Кирило і зовсім взяв нове ім’я, під яким потім увійшов в історію, всього за кілька днів до смерті, прийнявши разом з тим чернечий сан.
✅Вони користувалися заступництвом Папи Римського, глави Католицької церкви. Одного разу Папа навіть заступився за Мефодія, якого ув’язнив один німецький князь. А останки Кирила спочивають у Римі.
✅Створена ними перша слов’янська Абетка набула поширення в Київській Русі, а також на територіях сучасної Хорватії, Болгарії та Сербії.
✅Незважаючи на величезний внесок у становлення слов’янської культури, Кирило і Мефодій були забуті майже на тисячоліття. Про них згадали лише в XIX столітті, віддавши їм заслужену данину поваги.
✅Відзначають це свято також в інших східноєвропейських країнах: Болгарії, Сербії, Македонії, Чехії, Чорногорії.






Немає коментарів:

Дописати коментар